preskoči na sadržaj
Povijest Kaptola

   

   Današnje naselje Kaptol smješteno je približno 12 km sjeverno od grada Požege. Nastalo je kao podgrađe srednjovjekovne utvrde koja se nalazi u njegovom centru, na središnjem trgu Vilima Korajca. Smještaj naselja na južnim padinama Papuka pogodovao je razvoju poljoprivrede u ovome kraju, posebice vinogradarstvu.

   Kulturno-povijesna ostavština koju baštini ovaj predio Požeške kotline puno je starija od srednjega vijeka. Neposredno iznad današnjega sela Kaptol nalazi se arheološko nalazište s dvije nekropole i naseljem iz razdoblja željeznog doba (8.-5. st. pr. Kr.) koji su pripadali halštatskoj kulturi. Vrijedan arheološki materijal pronađen u grobnim humcima – tumulima, ali i veličina otkrivenog naseljenog prostora, svjedoče o istaknutom položaju ovoga centra i njegovoj društveno-gospodarskoj važnosti unutar trgovačkih mreža srednje i jugoistočne Europe. Brojna ratnička oprema i ritualni predmeti ukapani s ostatcima istaknutih članova zajednice ukazuju na postojanje vojnički uređenog društva. Posebnost ove kulturne skupine jest izrada keramike s grafitnim ukrasom što su omogućila ležišta grafita nedaleko naselja.

  Krajem 12., odnosno početkom 13. stoljeća, nešto južnije od željeznodobnog naselja, nastaje crkvena institucija Capitulum ecleesie beati Petri de Posega (Zborni Kaptol sv. Petra). Unutar podignute utvrde nalazila se crkva sv. Petra, dvorište i zgrade potrebne za samostanski život kanonika koji su ovdje vršili službu. Osim crkvenih, Zborni Kaptol je izvršavao i javne poslove te je dobio status locus credibilis (vjerodostojno mjesto) što znači da je provodio revizije granica plemićkih zemljišnih posjeda, donosio pravorijek među suprostavljenim stranama, izdavao povelje o kupovini i prodaji zemljišta, svjedočio i zapisivao međusobne dogovore između plemićkih obitelji po pitanju imovinsko-pravnih odnosa i sl. Krajem 15. i početkom 16. stoljeća dolazi do ratne opasnosti usred vojnih pohoda Osmanlija. Tada kanonici podižu renesansni kameni bedem radi lakše obrane koji je u većem dijelu očuvan sve do danas.

   Pod osmanlijsku vlast, posjed Zbornog Kaptola sv. Petra prelazi u potpunosti do 1537. godine. Naselje oko utvrde nakon toga dobiva status trgovišta (gradsko naselje) te ga u osmanlijskim popisima nalazimo imenovanog kao Kaptol. Izuzevši Požegu, Kaptol i Kutjevo su u tom periodu bili najvažnija gradska naselja Požeštine. S obzirom na gospodarsku i upravnu važnost ovoga mjesta, u njemu je sagrađena džamija sultana Selima. Tijekom burnoga razdoblja između 1687. i 1691. godine, Kaptol se u nekoliko navrata oslobađao osmanlijske vlasti i ponovno bio zauziman od strane iste. Nakon ponovnog prelaska pod vlast Habsburgovaca, zapadni je dio bedema utvrde srušen te je u 18. st. na tome mjestu izgrađena barokna crkva sv. Jurja.

   Ostatci kaptolačke srednjovjekovne utvrde nalaze se u vrlo dobrom stanju i danas, kada se unutar njih provode arheološka istraživanja i konzervatorski radovi kako bi se obnovili i u budućnosti možda poprimili neki novi značaj.

          Kad zvoni??

   


Anketa
Sviđa li ti se što naša škola koristi e-Dnevnik?


TražilicaKalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Posjetite...


Više o...

Portal za škole
Zanimljivosti
21.11.2019. 09:25
Udvostručen broj korisnika Loomena
Broj korisnika CARNET-ovog sustava Loomen je u manje od dvije godine narastao za gotovo 100 posto. Zahvaljujući brojnim aktivnostima na sustavu, tijekom redovne nastave i drugih edukacija te usavršavanja, broj registriranih korisnika je udvostručen i trenutno njih više od 300 000 koristi Loomen.

11.11.2019. 08:24
Završila 21. CARNET-ova konferencija za korisnike CUC 2019
Pod sloganom „Na granici mogućega“, u Šibeniku je u petak zatvorena 21. CARNET-ova konferencija za korisnike – CUC 2019. U tri dana trajanja, predstavljene su brojne inovativne primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju i najbolji primjeri iz prakse kroz šest glavnih tema konferencije: „Učenik u fokusu“, „Sadržaj je kralj, „Učitelj nove generacije“, „Tehnologija za promjene“, „Škole školama“ i  „Tehničke teme“.

07.11.2019. 10:45
Na CARNET-ovoj konferenciji za korisnike više od 1100 sudionika
CARNET-ova konferencija za korisnike pod nazivom „Na granici mogućega“ okupila je više od 1100 ravnatelja, učitelja, nastavnika i profesora, informatičkih stručnjaka i gospodarstvenika iz područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija.


Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 1. 2010.

Ukupno: 194559
Ovaj mjesec: 1073
Ovaj tjedan: 141
Danas: 73
preskoči na navigaciju